Sanace Kostela sv. Jana Nepomuckého ve Štramberku

Dominantou náměstí je farní kostel sv. Jana Nepomuckého založený roku 1721 regentem P. K. Pfefferkornem. Jednotnému baroknímu interiéru vévodí vzácné sousoší Kalvárie nad hlavním oltářem datovaného rokem 1660, pocházející z poutního kostela na Kotouči (zbořen roku 1786). Věž farního kostela byla přistavena až roku 1907.

Od těchto dob už ale uběhlo mnoho let a objekt samotný byl již několikrát opravován, zejména pak jeho obvodový plášť. V minulých letech (90. léta minulého století) byla provedena velmi rychle poslední obnova soklové části kostela a také celkové fasády věže. Bohužel tato oprava byla velice nekvalitní. Celý sokl byl proveden z cementové malty o pevnosti 20 MPa, takže spíše se zde nacházel betonový sokl. Fasáda samotná byla provedena z vápenocementové malty s obsahem více jak 10% cementu. To nejhorší bylo ale provedeno na závěr, kdy byla celá fasáda opatřena barevným nátěrem na bázi akrylátové disperze s nedostatečným difúzním odporem pro prostup vodních par, takže celý objekt byl uzavřen do „igelitového pytlíku“.

Díky včasnému zásahu v průběhu realizace, a to zejména našeho technologa Mgr. Lukáše Pečenky, DiS., došlo k odhalení těchto zásadních nedostatků a byl proveden návrh trvale funkčního systému prostřednictvím malt Oxal SM TK 5, Exzellent STP historic a štukové úpravy Exzellent STP 750.

Stavbu realizovala stavební firma SPO spol. s r.o. ze Studénky.

Stramberk01 Stramberk02 Stramberk03 Stramberk04 Stramberk05 Stramberk06 Stramberk07 Stramberk08
---

Zpět výpis článků

AKTUÁLNĚ:

MC-Injekt 2133


Copyright © 2010 - 2024 | Soubory | RSS kanál
www.mc-bauchemie.de :: www.mc-bauchemie.cz